Mozes, die grapjas

mozes is een grapjas mozes doet wat hij niet kan

In de Bijbel in de gewone taal lijkt Mozes een flinke grapjas te zijn. Het lijkt alsof hij de farao uitdaagt. Dit is wat ik bedoel:

Er waren negen straffen voor nodig om de Farao aan het idee te laten wennen dat hij de Israëlieten kwijt zou raken. Eerst mochten alleen de mannen weg, daarna de mannen en de vrouwen.
Na de negende straf lijkt het erop dat de Farao de Israëlieten laat gaan: mannen, vrouwen en kinderen.

Toen liet de farao Mozes bij zich komen. Hij zei: “gaan jullie de Heer maar vereren. Jullie kinderen mogen mee, maar jullie schapen, geiten en koeien moeten hier blijven’. Maar Mozes zei: Wilt u ons dan dieren van uzelf meegeven om te offeren aan de Heer, onze God? Nee, onze eigen dieren moeten mee voor de offers. Alle dieren, want we weten pas welke dieren we nodig hebben als we daar zijn’.

De dieren mogen nog niet mee, staat hier. En dat is wel logisch want in veel Bijbelvertalingen staat dat de farao al zijn vee is kwijt geraakt. Het vee dat er nog is heeft hij veel te hard nodig om weer nieuwe veestapels op te bouwen.
Maar Mozes geeft geen duimbreed toe; het vee moet gewoon mee, want we moeten offeren. En dan komt de grap ‘Of wilt u soms vee meegeven om te offeren’.  Je hebt niets meer Farao. Niets en je raakt nog meer kwijt. Haha, wilde je zelf wat meegeven soms? Heb je nu nog niet door dat God echt bestaat en dat er zoiets is als ‘wie niet voor mij is is tegen mij’? Wilde je delen van dat wat je niet meer hebt?

Helaas, Mozes is geen grapjas

Zo jammer. Ik denk heel vaak dat ik iets leuks heb ontdekt in de bijbel. Of ik denk dat ik ineens iets begrijp omdat het op een nieuwe manier binnenkomt.  Dat mijn verstand eindelijk verlicht wordt, daar is de Heilige Geest immers voor?
Maar helaas is er dan altijd weer zo’n studiebol geweest die heeft uitgeplozen wat het in het echt zou kunnen betekenen.
De studiebijbel verpest mijn lol deze keer. Zo zou ‘al het vee’ ook kunnen betekenen ‘heel wat van het vee’. Of het zou kunnen gaan om alleen het vee in het veld, bijvoorbeeld in de uiterwaarden van de Nijl. En Egypte was een rijke staat die ook vee importeerde en exporteerde. Kamelen bijvoorbeeld. Dus misschien was ook deze plaag maar een tijdelijk probleem; het vee tekort was zo weer aangevuld en er lag waarschijnlijk nog genoeg in de vriezer.
En tenslotte zou het kunnen dat Mozes hier misschien gebruik maakt van een gangbare onderhandelingsstrategie. Dit zou de farao de kans geven om zijn gezicht te redden. Wilt u ons dan zelf wat meegeven? Nee, ga maar! Verdwijn uit mijn ogen!

Of toch?

Jammer, Mozes was geen grapjas. Past ook niet bij hem. Want hij was een bangerd toch? Zijn gedrag lijkt steeds meer uit woede en angst voort te komen dan uit liefde en hoop.

En toch, wie weet klopt het gewoon wel. Als de Bijbel in de gewone taal, zoals wordt gezegd, weer dichter bij de bedoeling van de teksten zit, dan klopt het misschien wel. Als het brave en het ‘dit zijn we gewend’ er af wordt geroomd dan maakt Mozes hier misschien een dikke vette grap. Want waarom stuurt Farao Mozes dan zo stevig weg?Er is wel een snaar geraakt denk ik.

Wat denk jij? Was Mozes een grapjas?

Vertel het een ander!
About the author
Vader, echtgenoot, christen, blogger, leerlingbegeleider, freelance tekstschrijver en jongerencoach. Blogs over passend onderwijs en hoogbegaafdheid kun je vinden op www.chielvoerman.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *