Verveling in de kerk

vaag artikel jongeren in de kerk

Het artikel van Kees van Ekris staat in het Nederlands Dagblad. Het is het vervolg op het eerste deel waar ik al vraagtekens bij heb gesteld. Dit artikel is in mijn ogen ook een raar stuk. Het gaat over vermoeidheid en verveling in de kerk.

Verveling en vermoeidheid

Wat dacht jij dat de oorzaak zou zijn van de verveling en vermoeidheid? De lengte van de preek? De combinatie van saaie liederen met harde kerkbanken? Nee het komt door de kindernevendienstheologie die de schrijver samenvat met: jij bent ok en het wordt alleen nog maar beter. 
Ik geloof dat de auteur schrijft dat kerkgangers en predikanten een theologie missen waarin gebeten moet worden. Iets steviger kost misschien zodat je wel kauwen moet voordat je het doorslikt?

Programma’s helpen niet

Ekris geeft aan dat de pogingen om kerken op te leuken niet gaan helpen om de verveling in de kerk tegen te gaan. Wat wel zou kunnen helpen is dat de oude leerstelling van de verkiezing weer in ere wordt hersteld:

Het is een hernieuwd ontzag voor het spreken van God, voor het onomkeerbare en definitieve van Gods ja. Het is een geloofstaal die ons ook opnieuw verbindt met Israel, dat leeft van eenzelfde verkiezing. In deze theologie komt een nieuw ontzag mee voor de soevereiniteit Gods. Hij braucht uns nicht (Ester Maria Magnis). Hij is niets aan ons verplicht, zelfs geen antwoorden. Maar als Hij voorbij gaat trekt Hij velen om mee te gaan.

Volgens mij wil de schrijver terug naar de goede oude tijd waarin alles duidelijk was. Wij waren kleine nietige mensen. En God was die grote onbegrijpelijke God die wist wat goed was.

Hoe zou dit jou moeten helpen?

Op Twitter zie ik verschillende mensen instemmend knikken bij dit artikel. Maar volgens mij gaat dit de kerk helemaal niet helpen. En zeker niet de jongeren in de kerk.
Jos Douma twittert wat mij betreft terecht: zonder Jezus wordt het inderdaad vermoeiend en vervelend in de kerk. (Hij heeft hier ondertussen ook een blog geschreven) En dat is ook wel wat ik voel.

De theologie van ‘Jij bent nu al oké’ is juist een vreselijk diepe theologie. Dan begrijp je dat Jezus mensen tot de Vader brengt. En dat God een diep verlangen heeft om jou bij zich te hebben.

Verveling komt juist doordat je niet weet dat je ok bent

Volgens mij komt de vermoeidheid en verveling in de kerk bij kerkmensen en predikanten juist omdat ze niet geloven dat ze ok zijn. Het spannende leven van een christen begint pas als je geloof dat je een kind van God bent. Dan komt het er pas op aan hoe je leeft immers.

Als je niet weet of Jezus ook voor jou gestorven is telt de helft van de Bijbel niet voor jou. Alle spanningsvelden in de brief van Jacobus bijvoorbeeld kan je naast je neerleggen. Het gaat immers nog niet om jou?
Als je niet beseft dat je nu al leeft in het koninkrijk van God, dan is de kerk inderdaad vermoeiend en saai.

Verveling in de kerk tegengaan

Verveling in de kerk kun je denk ik alleen tegengaan door te preken vanuit hoop en bevrijding. Samen feestvieren omdat we Gods kinderen zijn. Samen bij God knielen om Hem te aanbidden. Samen nieuwe liederen te zingen voor God waarmee we dichter bij Hem komen. Maar ook dichter bij elkaar omdat we elkaar kunnen bemoedigen vanuit Gods liefde.

Update: zo’n 3,5 jaar na dit blog schreef ik het blog ‘kan de kerk iets fout doen’. Misschien wil je daar wel verder lezen.

Vertel het een ander!
About the author
Vader, echtgenoot, christen, blogger, leerlingbegeleider, freelance tekstschrijver en jongerencoach. Blogs over passend onderwijs en hoogbegaafdheid kun je vinden op www.chielvoerman.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *