Over dit christelijk blog

Op dit christelijk blog zie je allemaal gedachten over onderwerpen die bij mij naar boven ploppen als ik erover lees of erover praat met mensen. Mijn gedachten gaan snel, en ik zie de dingen soms iets anders dan anderen. En tegelijk merk ik dat het vooral de kritische, zelfstandig denkende christenen zijn die mijn gedachten heel goed kunnen volgen.

Het gaat hier dus over geloven, over de kerk, over jongeren in de kerk. Maar ook over liederen en kerkmuziek. Wil je mijn mening ergens over lezen? Geef maar door.

Waarom een christelijk blog

Het klinkt misschien raar, maar ik kan niet zo goed zonder bloggen. Misschien herken je dat wel. Er gebeurt iets en pats in mijn hoofd is het gelijk één grote spinnenweb van gedachten, oorzaken, gevolgen. En al dat gedenk wordt als vanzelf verbonden met een soort basisdroom of basisgedachte van ‘zo zou het moeten zijn’.

Bloggen is voor mij een manier om tot rust te komen en overzicht te creëren. Mijn gedachten worden op een rij gezet. Omdat ik allergisch ben voor onrecht en oneerlijkheid worden mijn blogs vaak gevoed door iets dat voor mijn gevoel niet rechtvaardig is. Het moet anders.
Dat levert kritische blogs op. En soms ook het beeld dat ik een negatief persoon ben. Dat is eigenlijk helemaal niet zo. Ik ben een vrolijk blij jongentje, maar ook wat teleurgesteld vaak in mensen en systemen. En toch probeer ik het kwade te overwinnen door het goede.

Soms zit een blog voor mij heel diep. Voor mij is een bepaald thema dan heel belangrijk terwijl een ander er niets mee heeft. Soms krijg ik mijn blog ook niet afgedacht, dan moet de lezer het doen met de woorden die wel worden getikt.

En regelmatig is het zo dat ik het gevoel heb dat ik een blog wel moet schrijven. Omdat ik er iemand mee bereiken moet of troost moet bieden. Zoiets. En soms schrijf ik iets met schroom en dan krijg ik één hele mooie reactie. En dan was het blog blijkbaar voor die ene persoon bedoeld.
De laatste tijd heb ik ook het idee dat ik met mijn blogs een stem mag zijn voor de mensen die aardig zo denken als ik.

Blog is altijd persoonlijk

Een blog kan verschillende gedaantes aannemen. Soms kan je een blog goed vergelijken met een column in de krant. Die mogen scherp zijn, beetje over de rand en soms ook schokkend. Sommige blogs zijn meer te vergelijken met een artikel. Die moeten weloverwogen zijn en gebaseerd op feiten.
Op deze website zie je verschillende stijlen voorbij komen. Meestal is het een persoonlijk kritisch blog. Goed bedoeld en kritisch.
Misschien verkeren we in hetzelfde sociale netwerk en herken je bepaalde gebeurtenissen. Dan mag je mijn blogs zien als mijn verwerking van die situatie. En heel belangrijk: als je niet van mijn blogs houdt, moet je ze niet lezen. IK wil met je van gedachten wisselen over mijn blogs, maar ik ga niet discusieren. Als je wilt vertellen hoe het zit, dan vermaak je daar een ander maar mee.

Wie is die christelijke blogger?

Ik ben Chiel, getrouwd, vader van drie kinderen. In 2000 haalde ik mijn Hbo-sociaal pedagogisch hulpverlening waarna ik in allerlei werksituaties ben beland. Op dit moment heb ik het naar mijn zin binnen het voortgezet onderwijs als leerlingbegeleider die zich vooral richt op gedrag en spijbelen, onderpresteren etc.

Als kind en jongere groeide ik op in de gereformeerde kerk vrijgemaakt. Iedereen die de kerken een beetje kent, weet dat vrijgemaakt zijn een soort identiteit is. Veel mensen ‘gaan naar de kerk’, maar vrijgemaakten ‘zijn’ vrijgemaakt. Rond mijn 23e zijn we met het hele gezin vertrokken uit die kerk op weg naar een evangelische gemeente. Na ons trouwen sloten we ons in onze nieuwe woonplaats aan bij de Nederlands Gereformeerde kerk, we hebben daar een redelijk goede tijd gehad. Maar echt thuis voelden we ons niet. Na onze verhuizing dachten we het goede te doen door letterlijk naar de ‘kerk in de straat’ te gaan. Helaas, dat is gestrand omdat de cultuur binnen de kerk voor ons niet prettig was, het was ook te groot en te onpersoonlijk. Na een korte pauze sloten we ons weer aan bij een Nederlands Gereformeerde Kerk. Andere woonplaats, andere cultuur. Inhoudelijk niet altijd mijn ding, maar qua mensen voelen we ons aardig thuis.

Herken jij je in mijn gedachten en kan je schrijven? Kijk eens hier.

Waar ga je beginnen? Vooraan? Of kies je hieronder een categorie waar je over lezen wilt.