Christelijk leven/bemoediging/overdenking

Uit je bootje stappen

over water lopen uit je bootje stappen

Christenen slaan soms de raarste taal uit. De uitdrukking ‘op het water lopen’ is ook zo’n staaltje kerktaal. In de evangelische omgeving van mijn werk hoorde ik vaak: “ja om op het water te lopen moet je wel uit je bootje stappen”. De uitdrukking ‘uitstappen in geloof’ of ‘in geloof stappen zetten’ komen hier ook vandaan. Een blog over vertrouwen en stappen zetten, maar ook een tip om af en toe in die boot te blijven zitten.

Kom

De uitdrukking komt uit Mattheus 14: 25-32. Daar kun je lezen dat Jezus midden in de nacht over het water naar de boot loopt waar de discipelen in zitten. De discipelen worden bang en Jezus stelt ze gerust: “Ik ben het, jullie hoeven niet bang te zijn”. En Petrus zei: “als u het echt bent, zeg dan dat ik over het water naar u toe moet komen”. Jezus zegt: “kom naar mij toe”.
En Petrus loopt dan over het water naar Jezus toe totdat hij zich ineens bewust wordt van de golven onder zijn voeten. En op dat moment zakt hij in het water en wordt hij gered door Jezus.

Golf wandelen

Ik vraag mij altijd af hoe het er uit heeft gezien. Het waaide hard dus hoe zat het met de golven? Liep Jezus golf op golf af zoals wij heuvels nemen? En op wat voor moment stapte Petrus uit de boot: boven op een golf of op het diepe punt? Of was het water vlak daar waar Jezus liep? De wind ging immers ook liggen toen Jezus in het bootje stapte. Hadden Hij en Petrus geen last van de golven misschien? Misschien dat de antwoorden hierop verstopt zitten in de oorspronkelijke teksten. Ik zie ze niet en eigenlijk vind ik dat ook wel prima.

Zeker weten

Wat ik wel spannend vind om te weten is wanneer Petrus eigenlijk uit die boot stapte. Volgens mij was het op het moment dat hij van Jezus zelf de bevestiging gekregen had dat Hij echt Jezus was. Jezus gaf precies het antwoord waar Petrus om vroeg. En Petrus wist toen genoeg: gaan!
En is het dan niet gemakkelijk om uit de boot te stappen? Als je heel zeker weet dat het de wil van God is dan is het toch niet zo moeilijk?

Of gaf Petrus zichzelf een uitdaging: laat maar eens zien of je Hem echt vertrouwt?

Manipulatie

Voor een ander weten we het wel: Kom op, op het water lopen! Ja, dat is gemakkelijk gezegd. Vanuit een veilige plek is het gemakkelijk wijzen naar iemand die risico’s moeten nemen. Op deze manier heb ik het ook wel eens gehoord: Je moet wel uit je bootje stappen! Je moet er zelf wel wat voor doen. Als je je blijft verschansen in je veilige bootje dan ga je Gods wil echt niet ontdekken.
In mijn ogen zit zo’n gebruik van deze uitdrukking dicht bij manipulatie. Niet doen dus.

Petrus stapte uit de boot toen hij zeker wist dat het Jezus was die op het water liep. Ik vind dat wel passen in de Bijbelse lijn van “Want wie van u, die een toren wil bouwen, zet zich niet eerst neder om de kosten te berekenen, of hij het werk zal kunnen volbrengen?” zoals te lezen is in Lucas14:28? Als je zomaar de boot uitstapt kan je wel eens nat gaan.

Uitstappen

Het idee van ‘uitstappen’ is natuurlijk een goede metafoor. Want als je nooit in beweging komt dan zal er ook weinig gebeuren. Als je bij vraagstukken vaak een bepaald brandend gevoel ervaart is het tijd om eens uit te stappen. Maar ja, hoe hard moet het branden? Welke gedachten horen daarbij? Soms moet je toch gewoon optrekken ook al ligt er een Jordaan voor je voeten.

Soms moet je je comfort zone uitstappen.
Soms moet je de schaduw uitstappen. Soms moet je, …vul maar in.

Soms ga je juist de boot in

Soms is het goed om in de boot te blijven zitten. Soms moet je even niet over water willen lopen. Soms is het goed om het leven te laten komen zoals het komt. Neem eens echt de tijd om er achter te komen wat de bedoeling is met jouw leven.

Hoe vaak ga jij juist in een bootje zitten om de stilte te ervaren? Wanneer neem jij tijd voor een goed gesprek met mensen die jou belangrijk vinden? Want juist tijdens dat soort momenten zul je ontdekken wat voor jou redenen kunnen zijn om uit die boot te stappen.

Lees ook dit blog over vertrouwen op God

Vertel het een ander!
4 thoughts on “Uit je bootje stappen
  1. Pingback: Geloofstwijfel bij christelijke jongeren: uitstappen allemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *