Christelijk leven/bemoediging/overdenking Gedachten over liederen

Overwin! Ik mag toch delen in zijn overwinning?

delen in zijn overwinning

Jezus is de overwinnaar! Amen? In de evangelische gemeentes waar ik kwam hoorde ik dit vaak zeggen. Uiteraard is het antwoord altijd ‘amen’ en nooit: ‘ja vast’ of ‘dacht het even niet’. Maar op dit zinnetje volgt heel vaak de een of andere manipulatieve bezwering dat we toch wel moeten blijven volhouden. We moeten overwinnen. Maar, we mogen toch delen in zijn overwinning? Hoe zit dat? Een blog daarover aan de hand van het lied ‘God van licht’.

Jezus is de overwinnaar

Soms mis ik die ongegeneerde ophitserij wel in de kerk waar ik nu naar toe ga. En tegelijk vind ik het heerlijk dat ik dat zinnetje niet meer hoor. Jezus heeft de dood overwonnen en daardoor kunnen wij bij de Vader komen. Het is goed tussen God en mensen. In principe, uit principe. En daarbij inbegrepen zitten onze misstappen die nog steeds erg zijn maar niet meer tussen God en ons in kunnen staan. God heeft de wereld gered. God heeft mij gered toen ik nog zondaar was, schrijft Paulus. En voor sommigen wil ik nu even roeptoeteren: juist omdat jij zondaar bent heeft God je gered, dus ja jij bent zondig genoeg om ook bij Jezus te horen.

Het lijkt soms alsof de mensen die het beste weten dat ze verlost zijn ook het meest druk zijn met overwinnen. Rare tegenstrijdigheid.

Wij moeten volhouden

Volgens mij moeten wij vooral volhouden. Niet vechten of overwinnen, maar volhouden: Gericht op Jezus blijven, je gedachten de goede kant op sturen. Paulus schrijft in zijn brieven heel direct en roept zijn lezers op om actief Jezus te volgen: zondig niet meer, heb geen verkeerde seks, wees goed voor mensen om je heen, zorg voor de weduwen die niemand anders hebben, etc.

Overwin het kwade door het goede, ja dat is een toffe tekst. En er staat het woordje overwin in. Maar dat gaat over hoe we met andere mensen moeten omgaan: laat je niet beïnvloeden door het kwade, maar overwin het door het goede. Overrompel het, maak het non-actief, mond-dood. Zegen in plaats van vloeken. Dat overwinnen is meer een soort ‘volhouden’ volgens mij: hou vol het goede te doen ook al doet iemand anders lelijk tegen jou.

Stoppen met vechten

Opwekking nr 807 vind ik zo’n mooi lied. Voor mij is dat vooral het leven met God: uw wil geschiede in mijn leven ook al vergeet ik dat zo vaak. ‘In mijn twijfels, mijn verdriet, in mijn falen ontbreekt u niet’. Je hoeft niet te vechten om te overwinnen. Je moet juist stoppen met vechten en het overgeven aan God. Vechten is ‘ikke zelf doen’. Overgeven en loslaten is “Here God doen’.

Als ik zing ‘u bent de rust als het stormt op zee’ dan voel ik dat dat waar is. Al heb ik niets met de zee, stormen ken ik wel.

God van licht, wees mijn gids
leidt mij door het donker
ik vertrouw op U

Leidt mij naar de kust
waar U woont
.

Delen in de overwinning

Ik zou best meer overwinningsgericht willen leven. Op mijn zondigheid en gebrokenheid gewezen worden heb ik niet zo nodig. Dat kan ik zelf wel. Maar op die overwinning gewezen worden heb ik wel nodig. Soms mis ik dat. Een cdtje doet dan veel goed. Hieronder kan je het lied ‘God van licht’ beluisteren. Misschien vind je mijn blog over de passie van de Geest ook leuk om te lezen.

Dit is een blog in het kader van de #bloghop van de christelijke webloggers. Het thema ‘overwin’ werd aangereikt door Petrina. Op haar blog kan je alle inzendingen lezen.

Vertel het een ander!
5 thoughts on “Overwin! Ik mag toch delen in zijn overwinning?
 1. Fijne blog om te lezen. Als ik dacht aan het thema ‘overwin’ werd ik al moe, waarschijnlijk omdat ik het associeer met vechten. Ik had echter geen idee hoe ik dat in een blog wilde gieten. Dus ik sluit me aan bij jouw woorden. Merci!

  1. Hoi Deborah, bedankt voor je reactie. Mooi dat je het herkent. Het lukte mij eerst ook niet tot ik het opwekkingslied luisterde en toen dacht ik: dit is het!

 2. Tof Blog Chiel. En proficiat met de overwinning. Eh…ook van de bloghop dus.

  Ik ga binnenkort trouwen en lied 807 is het enige van de nieuwere liederen in onze liturgie. Zo mooi!

 3. Leuke blog.
  Overwinnen. Christus behaalde de overwinning en wij mogen daarvan genieten.
  Heb er vroeger ook mee geworsteld. Totdat ik begreep dat ik niet de overwinning behoefde te halen.
  Die was al behaald.

  Bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *