Aanpassen aan de jongeren in de kerk

prikkelend en ongedwongen wat werkt voor jongeren in de kerk

Aanpassen aan jongeren in de kerk is niet nodig als je hen als een aparte doelgroep ziet. De mainstream is dan niet op hen gericht, je bedient ze in de aparte jongerengetto’s binnen de kerk. Lees mijn blog daarover. En de kerkdiensten kan je zo houden als ze zijn. Maar, als jongeren ineens w√©l een rol spelen in een kerkdienst, dan zul je je een beetje moeten aanpassen aan de jongeren in de kerk. Of toch niet?

Prikkelend en ongedwongen

Ongedwongen, prikkelend, verrassend, af en toe ongemakkelijk, hoogstaand, beeldend en voluit bijbels. Dat zijn wel de woorden die bij de kerkdienst van vanochtend passen. Ik heb er van genoten. Ik hou er van als mensen spelen met taal. Als een spreker van het papier los durft te komen en de eigenschappen van een conferencier kan aannemen. Niet omdat hij zo vreselijk grappig is, maar omdat het vanzelf gaat.

Deze dominee uit Heerenveen sprak vanuit begrip tegen de jongeren. Hij waarschuwde hen zelfs op een positieve en bemoedigende manier. Toen hij 18 jaar oud was wist hij heel zeker dat God niet bestaat. En nu als wiskundige gelooft hij wel weer in God en is hij “zelfs” dominee geworden. Hij weidde er niet over uit, dat zou irritant geweest zijn. Maar hij liet doorschemeren dat hij klaar stond om met jongeren te praten na de kerkdienst, en dat gebeurde ook. Hij liet doorschemeren dat twijfelen heel normaal is, dat je er alleen niet uitkomt, maar ook dat hij er vertrouwen in heeft dat God de jongeren niet loslaat.

De preek was beeldend en verrassend omdat hij met een stuk touw ging uitleggen waarom er in de kerk altijd gepreekt wordt over Jezus dood en opstanding. Over de verbinding van ons leven hier op aarde met het leven van Christus in de hemel. Hij vroeg een tiener of hij hem een hand zou durven geven. Ja, de jongere kwam overeind en gaf de dominee een hand. En dat was precies wat hij wilde uitleggen: als je Jezus vertrouwt mag je je hand in zijn hand leggen, maar dan moet je wel in beweging komen. Vervolgens liep hij de kerk door en hebben verschillende mensen mogen ervaren hoe het is om op te staan en een hand te geven. Heel ongedwongen, bijna nonchalant maar toch zo diep en indringend.

Niet aanpassen aan jongeren in de kerk

Deze dominee speelde geen rol. Ja, hij speelde een rol maar hij speelde een heel natuurlijke rol. Dit past bij hem en hij kon in deze rol zichzelf zijn. Hij begrijpt de materie en kan vervolgens ‘afdalen’ en het uitleggen en uitbeelden voor de kerkmensen. Aan alle leerstijlen had hij gedacht, voor iedere leeftijd was dit interessant.

Er zijn dominees die zich willen aanpassen aan de jongeren in de kerk. Het kostuum wordt een jasje tijdens een jongerenavond. De taal wordt aangepast. Er worden ineens plaatjes gebruikt om het gemakkelijker te maken.

Tevergeefse moeite.
Jongeren prikken daar dwars door heen en de dominee voelt zich er waarschijnlijk ook niet lekker bij. En dat doet de boodschap geen goed. De dienst wordt dan een voorstelling. Jezelf zijn, puur ,doorleefd en ongedwongen. Dat is genoeg om jongeren te bereiken. En al die vetgedrukte woorden die hierboven staan. Toch?

Vraag aan jongeren en ouderen.

Wat vind jij heel fijn of juist heel vreselijk in kerkdiensten? Maar nog belangrijker: hoe kunnen we jou nieuwsgierig maken?

Misschien ben jij een dominee of jongerenwerker: hoe gemakkelijk is het voor jou om puur te zijn als je spreekt voor jongeren? Lukt het om jezelf te zijn (klik) of is dat eigenlijk helemaal niet belangrijk?

Wil je liever niet dat je reactie hieronder verschijnt dan zet je dat er gewoon bij in je reactie! Of mail naar chiel@chielvoerman.nl dan lees ik je bericht ook. Ik ben gewoon nieuwsgierig en wie weet kan ik met de input weer een nieuw blog schrijven.

Lees al mijn blogs over jongeren in de kerk

Vertel het een ander!
About the author
Vader, echtgenoot, christen, blogger, leerlingbegeleider, freelance tekstschrijver en jongerencoach. Blogs over passend onderwijs en hoogbegaafdheid kun je vinden op www.chielvoerman.nl

4 thoughts on “Aanpassen aan de jongeren in de kerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *