Home » Reformatiedag waarom zo’n blijdschap?

Reformatiedag waarom zo’n blijdschap?

reformatiedag waarom zo'n blijdschap

Vandaag is het 31 oktober. Dat betekent dat het Hervormingsdag is. Het lijkt erop dat sinds Refo500 actief is er steeds meer gebruik wordt gemaakt van het woord Reformatiedag. De blijdschap over deze dag gaat al jaren een beetje aan mij voorbij. Op de school waar ik vroeger naar toe ging leerden we op school over Luther en de 95 stellingen. Maar Calvijn was duidelijk nog belangrijker en interessanter. Zijn hoofd hing ook in de kerk op de plek waar ook prima een klok had kunnen hangen. Vorig jaar schreef ik ook over de Reformatiedag.

Ik vraag mij af of het heel nuttig is om zo’n moment in de geschiedenis zo groot te maken. Zeker na alle niet fijne dingen die er na die Hervormingsdag allemaal zijn gebeurt. De kerk als slagveld, zoiets. Maar ook valt er wat te leren van Luther en Calvijn denk ik.

Sola Sola Sola als een soort mantra sinds Reformatiedag

Vandaag zag ik via de sociale media verschillende mensen al blije posts schrijven over het mantra sola fide, sola gratia en sola scriptura. Prachtig om zo enthousiast te zijn over het alleen recht van het geloof, de genade en het geschreven woord van God. Maar wat ik zo jammer vind is dat juist dit mantra er voor kan zorgen dat jouw persoonlijk geloof niet verder kan groeien. Deze trits was vreselijk goed in de tijd van de reformatie (al is de trits geloof ik pas later in deze vorm bedacht) omdat het een trits was tégen iets anders. Tegen de leer dat menselijke inspanningen je behoud konden bewerkstelligen bijvoorbeeld. En de trits is zo ingekapseld in kerktradities dat het lastig is om er omheen te kijken.

Er is zoveel meer dan de trits.

De Heilige Geest was er eerder dan de kerk, dat lijken we wel eens te vergeten. De kerk is in mijn ogen een logisch gevolg van de aanwezigheid van de Heilige Geest. Door zijn aanraking krijgen mensen de neiging elkaar op te zoeken en zich ‘christelijk’ te gedragen. En zo’n bundel gelovigen noemen we een kerk. En daarna zijn we met elkaar met ons verstand de boel gaan organiseren en reorganiseren.

En die Heilige Geest wordt volgens mij vaak vergeten of in een hoek weggezet. Ik las ergens een artikel en ik kan het niet meer terugvinden waarin het sola scriptura zo strak werd geïnterpreteerd dat het ook betekent dat je als mens nu niet de stem van God kan horen of ‘zijn wil kan verstaan’. En dat is volgens mij een veel te strakke interpretatie van sola scriptura en maakt bijna het sola fide en sola gratia onmogelijk. Want hoe kan jij geloven als je niet mag aannemen dat je Gods kind bent? Hoe kan je genieten van je verlossing als je alleen maar mag denken dat je een zondaar bent (al herken je het soms niet eens) en dat je omdat je een zondaar bent nooit Gods stem ‘recht’ kan verstaan?

Sola fide is toch onmogelijk als je alles wat je over God denkt eigenlijk zou moeten wantrouwen omdat je een gevallen mens bent?

Sola scriptura bekent volgens sommigen ook dat er geen andere gezaghebbende geschriften of tradities zijn buiten de bijbel om. De Bijbel zoals we die nu kennen is uiteraard gewoon samengesteld op een bepaald moment met boeken die beschikbaar waren. Natuurlijk is daar flink over nagedacht en zal de Heilige Geest daar een rol in hebben gespeeld maar dat zegt niet dat de Bijbel alles is wat er te lezen is over God en het leven met God. Dat is veel te smal.

Nou ja, theologisch peuteren is voor mij niet weggelegd, dat weet je ondertussen wel. Ik geloof niet dat God heeft gewild dat we een wetenschap zouden maken van de theologie.

Wat kunnen jongeren opsteken van de reformatie

Daarom even wat vrolijks en optimistisch. Wat kunnen jongeren nu leren van Reformatiedag? Wat mij opvalt is dat de reformatie en andere hervormingen begonnen door mensen die buiten hun eigen wereldje durfden te kijken. Mensen die durfden te onderzoeken, hun ervaringen durfden te vergelijken met dat wat in de Bijbel staat. Soms letterlijk reizen om te kijken wat er nog meer te beleven is in de wereld. De Bijbel lezen en proberen los te laten wat de traditie er over leert. Ga terug inderdaad naar Sola Scriptura maar laat ook de Heilige Geest spreken als je in de Bijbel leest. Niet wat je ‘gewend’ bent of wat ‘onze kerk’ zegt. Kijk wat God jou te zeggen heeft, wie weet is dat wel iets wat we met elkaar vergeten zijn.

De Heer dienen is het hoogste doel

Terwijl ik dit schrijf hoor ik opwekking 713: “Alles wat ik ben behoort U toe, en al wat ik op aarde heb, ontving ik dankzij U. Ik zet mijn trots en eergevoel opzij; het dienen van mijn Heer is nu het hoogste doel voor mij”.

Denk dat dat de bedoeling is. Het is in ieder geval mijn gebed voor de kerk en alle mensen: laat het dienen van de Heer het hoogste doel zijn.

Vertel het een ander!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *