Lekker in je hoofd

Stem van God en je eigen verlangen?

Stem van God

Wat is nu de stem van God en wat zijn je eigen gedachten? Wat is de Passie van de Geest in jou en wat is je eigen verlangen vanuit een gemis? Met die vraag sloot ik het blog De Passie van de Geest af. Ik wil hier beschrijven hoe ik dat verschil tussen die twee meen te herkennen in mijn leven.

Stem van God

De wil van God staat in de Bijbel denk ik. Maar je kan de stem van God ook op andere manieren ‘horen’. Sommige mensen lijken in visioenen of gewoon zomaar overdag de stem van God te ontwaren. Daar kan ik jaloers op zijn. Anderen worden tijdens het lezen van de Bijbel of een ander boek ineens erg geraakt door iets. Ze ervaren dat als de stem van God. En ik moet zeggen dat ik dat laatste wel herken. En als ik er over ga nadenken wordt zo’n thema dan ook bevestigd door andere dingen die ik meemaak. Ik heb dan het gevoel dat God bezig is om mij zijn wil te vertellen.

Ik geloof dat de Heilige Geest in je woont. En met zo’n goddelijk wezen in je eigen hart en lichaam is het niet vreemd als je ook goddelijke gedachten en gevoelens kunt hebben. Ik denk dat heel veel van wat we intuïtie noemen in werkelijkheid de stem van God kan zijn. Ik schreef daarover ook in het blog ‘Was ons hart niet brandende in ons’. Voor mij is dat brandende hart een goede metafoor voor Gods stem in je leven. Maar tegelijk kan je jezelf ook voor de gek houden misschien.

Passie van de Geest

De Passie van de Geest is voor mij de missie die je voelt als je met God wilt leven. De vrucht van de Geest, de gaven van de Geest en je eigenlijk talenten worden gecombineerd tot een grote ‘drive voor Jezus’ op het gebied van die talenten. En soms komt die passie tot leven doordat je iets mist. Of doordat je merkt dat iets anders kan. Of doordat je het gevoel hebt dat het een thema is geworden dat God steeds weer naar voren lijkt te schuiven. Misschien wel zo sterk dat je dit ervaart als Gods stem.

Als je gelooft dat God je leven leidt en dat je ingezet kan worden in het koninkrijk hier op aarde, dan moet je niet gek kijken als dat ook echt gebeurt. Als je een relatie met God onderhoudt dan zul je ook ontdekken wat er goed en fout gaat in jouw omgeving. Misschien wordt je bepaald bij bepaalde zaken in de kerk waar God jou andere gedachten over geeft dan het gangbare.

Stem van God of de stem van jezelf

Soms kan God je iets in je hart leggen. Een wens voor de gemeente of voor een persoon. En dat zal altijd gepaard gaan met liefde voor die gemeente of voor de persoon. Anders komt het niet van God denk ik. Van de profeten in de Bijbel erkennen we allemaal dat ze de stem van God verstonden en moesten vertolken voor de mensen. Dit was zelden een fijne boodschap. Al gingen ook de donderpreken gepaard met een belofte. En soms is het denk ik nodig dat je in bestaande situaties een ‘donderpreek’ houdt. Omdat het Gods wil is dat je dat doet. Zeker als je het gevoel hebt dat God tekort komt als er niets veranderd, is het een goede zaak om door te gaan.

Als je door zelfonderzoek en reflectie een diep verlangen God ontdekt dan kan je een stap verder gaan denk ik. Dan zullen alle ‘partijen’ open met elkaar in gesprek moeten blijven. En beiden ook bereid zijn de eigen blinde vlekken onder ogen te zien.

Als je bij het zelfonderzoek alleen ondekt dat je de liefde kwijt bent of dat je wens alleen op voorkeur is gebasseerd dan is dat het stopteken denk ik. Ook als jouw wens niet bevestigd wordt door God, door andere mensen of door de dingen die gebeuren (vaak laat God dingen gebeuren die passen bij jouw wens) is het waarschijnlijk ook niet het plan van God. Ik geloof dat God door individuen werkt, maar altijd het grote geheel voor ogen heeft. Zet je wens in de ijskast, als het toch Gods wil is, zal Hij je nog een keer sturen.

Het verschil tussen Gods stem en je eigen verlangen is misschien wel één woord: liefde.

Voor in je binnenkamer

Een paar gedachten die misschien ook helpen in dit verhaal. Ik hou erg van de zin uit 1 Koningen 19:11 en 12 waar staat: ” De Heer zei: “Ga naar buiten en kom bij Mij op de berg staan.” Vlak voordat de Heer voorbij zou gaan, begon het geweldig hard te stormen. De wind die voor de Heer uit ging, verscheurde bergen en brak rotsen stuk. Maar de Heer was niet in de storm. Na de wind kwam er een aardbeving. Maar de Heer was niet in de aardbeving. Na de aardbeving kwam er een vuur. Maar de Heer was niet in het vuur. Na het vuur hoorde Elia het suizen van een zacht briesje. Zodra hij dat hoorde, sloeg hij zijn mantel voor zijn gezicht en bleef in de ingang van de grot staan.
Ik hou ook erg van de zin in uit Jac 4:8 waar staat: ‘Nader tot God en Hij zal tot U naderen. Als dit naderen tot God niet je intenties is (ook niet van je gesprekspartners) dan kan je beter stoppen. Maar andersom telt dit ook: blijf God zoeken, dan zal Hij dichter bij jou komen. En dan zal het een stuk duidelijk worden. Hier schreef ik een blog over, het woord ‘buikdenken’ komt er in voor.
Twee jaar geleden kreeg ik het boek ‘Bomen met God’ van Otto de Bruijne. Misschien vind jij het ook inspirerend om dat te lezen. Het geeft een inkijkje in hoe Otto zijn weg zoekt met God. Ik schreef er toen een klein blog over.

Hoe pak jij dat aan? Hoe weet jij of je te maken hebt met de Stem van God, de Passie van de Geest of met de ‘wensen van het vlees’?

Vertel het een ander!
2 thoughts on “Stem van God en je eigen verlangen?
 1. De stem van God ligt in ons hart en geweten.Men zegt wel eens doe goed en zie niet om.
  God is liefde ,loslaten naar de ander toegaan.
  Een zuiver hart,soms wel kinderlijk genoemd,is veel betrouwbaarder dan alle theorieen.
  God is in de schepping die geordend is en is te vinden in ons menselijk hart dat zich vertrouwt op de Heilige Geest.
  Hij is nabij en ver weg.
  Mensen die zich consacreren verlaten alles,zelfs vrienden,om God te volgen en andere Godszoekers.
  Als Moeder Theresa en andere Heiligen die op stap gaan met de Heilige Geest en beschikbaar zijn voor anderen.
  Dienstbaarheid vanuit naastenliefde!Ok

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *