Boeken

Veerkracht, gezonder leven, beter presteren

We kregen van Gideonboeken weer een boek opgestuurd. Nu eens aandacht voor het boek Veerkracht, gezonder leven, beter presteren. In een tijd waarin steeds jongere mensen te maken krijgen met een burn-out is het geen verkeerd idee hier eens aandacht aan te besteden.

Veerkracht is vooral een vaardigheid

Paul Ch. Donders houdt zich binnen zijn bedrijf XPand bezig met ontwikkeling op vier gebieden. Persoonlijke ontwikkeling, leiderschapsontwikkeling, teamontwikkeling en organisatieontwikkeling. Misschien ken je hem wel van het boek Creatieve Levensplanning wat gaat over talentontwikkeling.

Dit boek gaat over levenskracht: de vaardigheid van een persoon om met verrassingen, veranderingen en onverwachte tegenslagen zinvol om te gaan. Hoe komt het dat de ene persoon meer veerkracht heeft dan de ander. En kan je veerkracht eigenlijk ontwikkelen? Paul Donders ziet veerkracht als een belangrijke vaardigheid voor jezelf maar ook voor anderen. Alle mensen om je heen hebben baat bij jouw veerkracht uiteindelijk.

Veerkracht voorkomt burn-out

Veerkracht voorkomt het krijgen van een burn-out geeft Paul aan. Hij beschrijft de 5 fasen waaruit burn-out lijkt te bestaan om vervolgens te starten met de beschrijving van 7 veerkrachtfactoren die de burn-out kan voorkomen.

1.Verzoend verleden en emotionele stabiliteit

Corry ten Boom heeft vreselijk veel meegemaakt. Maar doordat zij zich met haar verleden kon verzoenen en uiteindelijk zelfs haar vijanden kon vergeven kon zij bekend worden als die veerkrachtige vrouw zoals we haar kennen uit de verhalen. Paul daagt je uit je verleden eens goed te bekijken en te vergeven waar je moet vergeven.

2.Realistisch optimisme

Deze veerkrachtfactor gaat over de vraag hoe je jezelf, anderen en het leven zo kunt vertrouwen dat je zult weten dat zij je goed zullen doen. En daarom gaat het ook over dankbaarheid en over gezond genieten en houden van jezelf. Donders: “Als Jezus door een wetenschapper gevraagd wordt wat de essentie is van het leven naar Gods wil, geeft Hij het volgende antwoord: Heb God lief met alles wat je bent, en je naaste als jezelf……(…)Jezelf liefhebben doe je door goed te zijn voor jezelf, en door op een gezonde manier te genieten van de kleine en grote dingen van het leven”.p53.

3.Oplossingsgerichtheid

De schrijver wijdt een hoofdstuk vol voorbeelden aan het idee dat je doelgericht, constructief analytisch en improviserend in het leven zou moeten staan. Dan kan je het leven en zeker zijn crisismomenten aan. Hij geeft wat tips hoe je constructief analytisch kan leren denken en gaat diep in op het begrip improviseren: “Improviseren leert je stap voor stap, innovatief en creatief en intuïtief, en tegelijkertijd wijs en effectief beslissingen te nemen”p68.

4.Werken met je talenten.

Dit hoofdstuk (in het boek is dit hoofdstuk 6) is denk ik het meest interessant voor jongeren en starters op de arbeidsmarkt. Het gaat over het ontdekken van je talenten, hoe je die kan ontwikkelen en inzetten. Wat zijn intrinsieke talenten, wat is meesterschap. Ga er niet teveel over schrijven, want dan is het niet meer leuk als je het boek gaat kopen.

5. Discipline en een gezonde levenststijl

Op blz 77 staat : “mensen met veerkracht gaan de ‘20-miles march‘. Ze pakken iedere dag een gezonde uitdaging op, zijn daar consequent mee bezig en doen dat met grote regelmaat en ritme. Ze bepalen zelf de grenzen van hun werk en groei.”. Dit hoofdstuk gaat over gezond eten, bewegen, slapen en over stilte. Voor mij staan er in dit hoofdstuk geen nieuwe dingen. In ieder blog of boek over gezond lezen kom je deze informatie tegen. Maar daarom is het nog wel waar uiteraard.

6. Zelfbewustzijn, passie en zingeving

Deze drie herkent de schrijver bij mensen als Moeder Teresa, Bono en Anky van Grunsven. Iemand met zelfbewustzijn is zich bewust van zijn uniciteit, zijn waardigheid en bestaansrecht. Hij kan zichzelf gezond liefhebben. De eerste vijf veerkrachtfactoren werken allemaal mee aan een gezond zelfbewustzijn.

Waar zit jouw passie? De schrijver geeft een aantal categorieën om het zoeken naar je passie gemakkelijker te maken. Zingeving is een belangrijke voorwaarde voor geluk. Zelfs Maslow zou toegegeven hebben dat zingeving de eerste trede van zijn piramide zou moeten zijn. Zingeving kan je vinden door je in te zetten voor een zinvolle zaak, of in de toewijding aan mensen. Zingeving kan je ook vinden in het lijden en door het beleven van het spirituele: het weten dat je gewenst, gewaardeerd en gedragen wordt door een voor ons betekenisvolle God.

7. Relationele vaardigheden

Dit hoofdstuk gaat over vriendschap, vertrouwen, vriendelijkheid. Mensen met veerkracht hebben een gezond en breed sociaal netwerk opgebouwd en onderhouden het op een actieve manier. Daarvoor zijn veel sociale vaardigheden nodig. De tip van de schrijver: 1. ontwikkel zelfvertrouwen en daarmee ook het vertrouwen tussen jou en de ander. 2. ontwikkel zelfrespect, en daarmee ook het respect tussen jou en de ander. 3. communiceer over thema’s die voor de ander nuttig zijn.

Energiebronnen

Als je voor veerkracht wilt zorgen is het goed om sociale en structurele energiebronnen te gebruiken. Paul Donders geeft wat tips over vriendschappen ontwikkelen en wat theorie over de verschillende soorten vriendschappen die er zijn. Elke soort heeft zo zijn eigen waarde.

De structurele energiebronnen gaan over je werkplek: hoe haal je daar energie uit. Onder het kopje ‘gezonde uitdagingen’ wordt Taleb aangehaald met zijn theorie over Fragile, robuustheid en veerkracht en antifragile. Verschillende manieren van omgaan met stress: fragile is vooral het vermijden van conflicten en stress waardoor het innerlijke weerstandsvermogen steeds verder wordt afgebroken. Uiteindelijk voel je je een slachtoffer van je omstandigheden. Robuustheid is een gezonde levensstijl die in staat is druk, weerstand en teleurstellingen en kritiek te verwerken om vervolgens weer in de originele vorm terug te keren. Antifragile is de mentaliteit die crisissen verwelkomt als mogelijkheden om te leren. Zo groeit je veerkracht. De schrijver geeft nog wat tips hoe je antifragile kan worden.

Veerkracht training

“Voor het doorbreken van een ingesleten patroon is training nodig om door middel van een nieuw patroon (nieuwe gewoontes) een positief resultaat te bereiken. Veerkracht opbouwen is onlosmakelijk verbonden met de training van nieuwe gewoontes” blz 156. Paul geeft wat tips hoe je deze training kunt aanpakken. En je kan zelfs een korte test doen om te kijken hoe het met je eigen veerkracht is gesteld.

Conclusie

Als je voor ’t eerst een boek leest over psychische gezondheid, veerkracht en ‘hoe houd ik het leven leuk’ dan is dit boek een mooie start. Vervolgens zou je van ieder hoofdstuk dan zelf nog een boek erbij moeten lezen om de verdieping te zoeken. Als je ervan houdt om aangepakt te worden als een sporter die prestaties moet leveren dan is dit een perfect boek. Methodisch, doelgericht, opsommingslijsten en niet teveel tekst.

Als je al veel gelezen hebt op het gebied van psychologie en burn-out etc dan valt het boek tegen. Er staat weinig nieuws in. Een opsomming van een aantal zaken bij elkaar. Ook als je zelf een burn-out hebt gehad zal dit boek je vooral een ‘duh’ gevoel geven. Het is mij te activistisch, methodistisch en teveel ‘trainen’.

Je moet het boek tot leven laten komen. Misschien is het wel meer geschikt voor coaches en hulpverleners. Tijdens gesprekken niet met het boek zwaaien maar de inhoud tot leven laten komen in de gesprekken. Want het is nu droog en theorie. Het hoe kan je prima aanvullen binnen gesprekken.

Dank aan Gideonboeken die ons dit boek belangeloos toestuurde. Wil je het boek kopen dan kan je dat hier doen bij Gideon. Heb je nog een bol.com boekenbon liggen dan kan je je boek hier kopen.

Vertel het een ander!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *