Korte blogs/column

Verheug u in de Here

Verheug u in de Here, Moet God het geven

Verheug u in de Here, dan zal Hij u geven wat u nodig hebt en waar u naar verlangt. Psalm 37:4

De afgelopen jaren ben ik veel bezig geweest met Gods leiding, Gods plek voor mij in het leven. Door het wisselen van baan, een burn-out en andere lastige dingen was het nodig om te zoeken en te reflecteren. Als God aan mij gevraagd zou hebben: “zouden deze beenderen tot leven kunnen komen?”, dan zou ik gezegd hebben: alleen u weet het! (link naar de preek van Ron van der Stoel hierover). En ik heb het vaak gezegd dat mijn enige gebed was: Uw wil geschiede.

Zo’n zes jaar geleden keek ik op mijn Bijbel App. Het vers van de dag van 19 november 2014 was deze zin uit psalm 37: Verheug u in de Here. dan zal Hij u geven wat u nodig hebt en waar u naar verlangt.

Zie je dat signaalwoordje in de zin? ‘DAN’. Tegenover het woordje ‘dan’ kan je vaak het woordje ‘wanneer’ zetten: Waneer zal God jou geven wat je nodig hebt en denkt nodig te hebben? Als je je in de Here verheugt!

Verheug u in de Here! Dat is dus iets wat belangrijk is. Je verheugen in God. Blij zijn met dat God er is. Blij zijn met dat God voor je zorgt nog voordat je gekregen hebt wat je zo graag wilt.

Het is als een vruchtbare vicieuze cirkel: God houdt van ons en daarom geeft Hij ons wat we nodig hebben. En omdat Hij ons geeft wat we nodig hebben verheugen we ons in de Here. Daardoor geeft hij ons weer wat we nodig hebben en verlangen. En omdat God God is, kan Hij niet haperen. Als de cirkel stokt dan ligt het aan ons. Zijn we door onze zorgen vergeten ons te verheugen? Verheug je dan weer!

Ondertussen schrijven we 22 november 2020. En daarmee zijn we 6 jaar verder als het moment waarop ik de eerste versie van dit blog schreef. En ik moet zeggen dat het steeds vaker lukt om God te danken voor de dingen om mij heen. Om mij te verheugen in de Here. Hij gaat zijn weg met ons. En wij met Hem. Er gebeuren dagelijks dingen die God gearrangeerd heeft omdat ik hem vraag om de juiste man op de juiste plek te zijn.
Soms krijg ik liefde, zodat ik geduldig kan zijn. En soms krijg ik scherpheid die de ene mens boosmaakt, maar anderen kracht geeft. Soms doet de scherpheid van anderen mij pijn en mag ik er iets van leren. Soms doet de botheid van anderen mij onnodig pijn en leer ik er ook van. Vaak krijg ik moed om twijfels te delen. Regelmatig krijg ik hoop die ik mag doorgeven. Ik heb gezien dat we God niet alleen mogen bidden: Uw wil geschiede. Maar dat we Hem ook mogen houden aan zijn beloften. God geeft ons de onrust om het goede te zoeken en op te komen voor het recht.

De tekst uit Romeinen 14:7 komt steeds vaker naar boven: “Het koninkrijk van God bestaat niet uit eten en drinken, maar uit gerechtigheid, vrede en vreugde door de Heilige Geest.” De tekst werkt als een terechtwijzing voor mijzelf op sommige momenten. Maar het helpt mij ook te relativeren en soms zelfs afstand te nemen. Net als Jezus deed mogen we soms het stof van onze voeten kloppen als systemen ons van Jezus weghalen.

Verheug u in de Here en laat die vreugde niet afpakken!

Vertel het een ander!
6 thoughts on “Verheug u in de Here
 1. Je zal begrijpen Chiel, dat ik wat moeite heb met deze tekst!
  Ik snap dat het in de Bijbel staat, maar 'dan zal Hij u geven'? daar kan ik voor dit moment niet veel mee…
  Als alles op rolletjes loopt en het cirkeltje lekker rond draait in z'n gewone gang, ja dan kan ik instemmen met je laatste alinea!
  Maar ja, wij hebben hier al een hele gedachtewisseling over gehad… Toch kon ik het niet laten een reactie te plaatsen… 😉
  Groetjes,
  Marian

 2. Bedankt voor je reactie Marian. En ik begrijp zeker dat je moeite hebt met deze tekst. We zijn gemaakt voor een paradijs. En daarom zijn veel cirkeltjes niet rond. Misschien is het een uitdaging?

  Zwemmen in koud water LIJKT mij altijd vreselijk. Dus heb ik de NEIGING niet in het water te springen. Met als GEVOLG dat ik niet weet of het water inderdaad zo KOUD is. En nog erger: ik zal er niet achter komen hoe heerlijk het is om in koud water te zwemmen.
  Uit ervaring weet ik dat ik zelfs kan zweten van lekker zwemmen in koud water. En wat voel je je heerlijk na afloop.

 3. Ik wil even reageren op je blog. Het woordje 'dan' staat niet in de grondtekst. Er staat het woordje 'en'.

  Voor mij betekent deze tekst heel veel. De betekenis van 'verheugen' hier in deze tekst is dat ik mijn diepste geluk in God zoekt – in Wie Hij is, in Zijn volmaaktheden, Zijn vriendschap, Zijn liefde door Jezus Christus. Niet alleen als de zon schijnt maar ook als het regent. Of stormt. Ik denk ook aan Habakuk.

  Het feit dat je je grootste geluk, je zaligheid in God zoekt zal er ook voor zorgen ook je je verlanglijstje reguleert. Wanneer je dicht bij Hem leeft, wil je het gebed aanpassen Wie Hij is.
  Uw wil geschiedde vind ik daarom echt een mooi gebed.

  Ik denk wel eens aan die ene quote, vrij bekend:

  Give what Thou canst, without Thee we are poor;
  And with Thee rich, take what Thou wilt away.

  De psalm stopt niet. Het volgende vers hoort er echt bij.

 4. Dank je Ariëlla, mooie aanvulling. Het woordje 'en' maakt het nog sterker. Ik zie net dat ze het in de NBV helemaal hebben weg gelaten. En het volgende vers is inderdaad prachtig: leg je leven in de handen van de HEER, vertrouw op Hem, hij zal dit voor je doen: het recht zal dagen als het morgenlicht, de gerechtigheid stralen als de middagzon.
  Als ik mij niet vergis staat de eerste helft op het geboortekaartje van mijn dochter.

 5. Pingback: Over water lopen – Maximalispiraties
 6. Wat heb je die vruchtbare vicieuze cirkel mooi beschreven, en het “en” i.p.v. dan. Hij zorgt en daar mag ik me meer en meer van bewust worden en zijn. Zonder Hem ben ik niets, tot hiertoe heeft Hij mij gebracht / geholpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *