Home » Mijn ziel verlangt naar u

Mijn ziel verlangt naar u

verlangt mijn ziel naar u, psalm 42 troost pastoraal God houdt van mij en ik geloof het niet

Zo af en toe zingen we dat lied ‘Als een hert dat verlangt naar water, zo verlangt mijn ziel naar U, o God’. Maar waar verlangen we eigenlijk naar als we dit zingen met Psalm 42? Mooie vraag om met onze studenten over na te denken.

De eerste versie van dit blog schreef ik in november 2015 toen ik tutor was op de Evangelische Hogeschool.

Hoe zit het met onze verlangens? En hoe zit het met onze angsten? En hoe sterk verlang je? Hoe angstig ben je? En wat doe je met de pijn die verlangen of angst oplevert? En welke oplossingen forceer jij om de pijn op te lossen? Hoe forceer jij jezelf om ergens bij te kunnen horen? Hoe forceer jij jezelf om een opwindend leven te kunnen krijgen? En als je bang bent voor leegte en stilte, lukt het dan om achter de tv-series weg te komen? Je games?

God wil ons verlangen zijn

Aan de hand van het hoofdstuk ‘Worden wie ik ben’ van Rietkerk in het boekje “Die ver is, is nabij” (aff) hebben de studenten hun verlangens en hun angsten doordacht. Het is maar een klein hoofdstukje, maar er staat voldoende in om goed over na te denken.

Bijvoorbeeld het idee dat God ons verlangen wil zijn. Hij wil dat we naar Hem verlangen, … omdat Hij naar ons verlangt. Want dat was toch het begin van alles? God schiep de mens om een relatie mee te hebben. Om mee te spreken, om mee te delen. Als we dicht bij God blijven kan God de leegte in ons hart opvullen. Hij wil ons verlangen zijn zoals wij zijn verlangen zijn.

Overtuigd zijn van Gods liefde

We spraken erover dat Jezus ons laat zien dat we ons van binnen schoon moeten maken. “Reinig niet alleen de buitenkant van je beker, maar ook de binnenkant. Anders blijf je onrein” zegt Jezus in Matheus 23:25. En die viezigheid is vaak gedrag. maar het gaat net zo goed over gevoelens, angsten en verlangens. Elk gedrag komt immers voort uit onze gedachten en gevoelens.

Diep van binnen moeten we ervan overtuigd worden dat God van ons houdt. Dat Hij ons erger ‘mist’ dan wij Hem.  Hier, dit is ook een mooi artikel als aanvulling. En misschien precies wat je nodig hebt als je je afvraagt hoe veilig het is om je aan God over te geven.

Mijn ziel verlangt naar U

Zou God het te druk hebben om aan jou te denken? Als jij er van overtuigd kan raken dat God van je houdt en dat Hij met twinkelingen in zijn ogen naar je kijkt dan lukt het je misschien ook om Hem te vragen jouw verlangen te zijn. Heer, vul het gat in mijn hart, zodat ik niets meer verlang en alleen maar bij U wil zijn. En het gave is: Als God van jou houdt en jou volledig aanvaart dan is het toch logisch om ook een beetje meer van jezelf te houden?

Lees ook ‘God is erbij, Hij zit naast je in de put

Vertel het een ander!

6 reacties op “Mijn ziel verlangt naar u”

  1. Pingback: Eeuwigheidszondag | Maximalispiraties

  2. Pingback: Overgave | Maximalispiraties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *