Christelijk leven

Wat doet corona met jouw geloof?

wat doet corona met jouw geloof

Heb jij het idee dat je dichter bij God komt in deze corona tijd? Of voelt Hij juist veel verder weg? Heb je meer tijd om hierover na te denken of slurpt de waan van de dag toch nog alle aandacht op? Wat doet corona met jouw geloof eigenlijk?

Minder naar de kerk

Het onderzoek van de EO en het ND naar de kerkgang na corona lijkt het beeld op te leveren dat de meeste mensen nog wel naar de kerk komen als corona eenmaal voorbij is. Maar toch zo’n 16% verwacht dat ze minder of helemaal niet meer naar de kerk komen. En bijna 16% gaf aan dat ze direct bij de lockdown al geen of amper online kerkdiensten hadden bekeken. Grote kans dat dit natuurlijk dezelfde mensen zijn, ongeveer 160. Dat zou de helft zijn bijna van onze gemeente.

Een derde van de mensen die gaan ‘minderen’ is erachter gekomen dat ze vooral uit gewoonte naar de kerk gingen. Het wordt niet duidelijk of dit gaat om mensen die ook niet meer in God geloven, of dat dat ze er nu achter zijn gekomen dat ze uit gewoonte naar dat bepaalde kerkgebouw gingen. Bewustwording in ieder geval, dat is niet verkeerd.
Onder jongeren denkt 30% minder te komen of elders aansluiting te vinden.

Kerk of geloof na corona

De artikelen over het onderzoek lijken erg te gaan over kerkgang en niet zo zeer over het geloof van individuen. Het gaat vooral over gedrag met betrekking tot kerkgang. Uiteindelijk kunnen mensen die geen onlinediensten hebben bekeken beste een diepere band met Jezus hebben dan de 47% die de eigen samenkomsten is blijven bekijken.
Ik ben erg benieuwd hoe deze coronaperiode zal uitwerken op de kerken na corona. Wie weet blijven alleen de mensen over die zich van harte willen inzetten voor de gemeenschap. Mensen die zich prettig voelen bij de preken en de liederen en de rest van de geloofsbeleving tijdens de diensten. En de andere mensen zoeken een plek waar ze zich verder kunnen ontwikkelen en inzetten.

Wat doet corona met jouw geloof?

Nu even niet meer over kerkgang. Maar over geloof. Wat doet corona met jouw geloof eigenlijk? Wordt het intenser? Of vind je het juist lastiger om Gods liefde te blijven zien tussen de puinhopen van corona? Hoe heeft corona het proces waar jij in zat in je geloofsleven beïnvloedt?

Als ik naar mijzelf kijk, dan kan ik denk ik zeggen dat het proces waar ik in zat is versneld. Ik was erg aan het zoeken naar de relatie tussen geloven en de kerk. Naar de juiste verhouding van geven en nemen, slikken en stikken. Deze coronatijd heeft voor mij de kerk nog verder gerelativeerd. Momenteel zie ik overal frames en aangeleerd gedrag. Ik ontdek allerlei theologen die vanuit de kerk denken in plaats vanuit geloof in God. Ik vind het bevrijdend en beangstigend tegelijk.

Maar mijn geloof in God is altijd al tegen de klippen in gegaan, blijkbaar heb ik wat wrijving nodig om bij God te blijven. Mijn geloof in God is nog steeds even sterk. Of misschien wel sterker geworden. In de kerkdiensten die ik beluister via Hour of Power of Groot Nieuws Radio krijg ik bagage mee die ik momenteel nodig heb. Bij deze voorgangers heb ik geen verleden, en geen meningsverschillen. Daardoor kan ik mij richten op wat er gezegd wordt. Ik ervaar dat als prettig. En ik wil vaak ook niet weten wie er spreekt, zodat ik verrast wordt door wat er naar mij toekomt.

Nieuwsgierig naar de minderheid

Ik heb altijd een zwak voor de minderheid. Zo ook voor de minderheid in het onderzoek naar de kerkgang na corona. Ik zou willen dat zij meer stem kregen. Volgens mij kunnen we het meeste leren van de minderheid. Wat is er allemaal gebeurd? Wat zorgt ervoor dat je niet meer naar de kerk wilt? En wat zorgde ervoor dat je vanuit gewoonte naar de kerk bleef gaan? Waar zit je moeite? Vinden al die minderheden elkaar ergens? Is daar een gemene deler te vinden. Gaat het over geloof of over traditie en cultuur? Is het net als bij de ‘kerkverlaters’ dat ze juist op zoek zijn naar meer van God? Zoals in de serie Holy Shit waar ik hier een blogje over schreef?

Herken jij misschien mijn angst over de terugkeer naar de kerk als corona weer voorbij is? Welke kant is de kerk opgedreven nu er maar een klein gezelschap invloed heeft kunnen uitoefenen op de uiting van het geloof? Sluiten we nog op elkaar aan? En als de aansluiting nog minder is geworden, wat doen we dan? Als de aansluiting prima is, wat wil ik dan eigenlijk? En als we over bepaalde zaken verschillend denken, wat doen we dan? We hebben elkaar in de kerk niet uitgekozen, dus feitelijk hoeven we ons ook niet verbonden te voelen. En toch zitten we voor ons gevoel aan elkaar vast. En als ik geen aansluiting voel, voelt de ander dan ook een probleem? Hoe komt het dat ik de gemeenschap eerst aantrekkelijk vond, ik heb mij er niet voor niets aan verbonden? Is er iemand veranderd, is iedereen veranderd? En is het allemaal erg?

Wil je jouw gedachten eens delen? Wat doet corona met jouw geloof? En wat doet het met je visie op de kerk?

lees ook mijn blog ‘Gaat zingen in de kerk nu over geloof of over traditie’?

Vertel het een ander!
2 thoughts on “Wat doet corona met jouw geloof?
 1. Ben ook aan het zoeken. Aan ene kant bevrijding: ik hoef niet meer mee te lopen met een vorm waar ik uitgegroeid ben. Aan andere kant, het verantwoordelijkheidsgevoel, zoals je zegt, je kiest elkaar niet uit in de gemeente.
  Het vinden van nieuwe structuur, ritueel, you name it, is ingewikkeld.
  Waar ik naar verlang is samen zoeken naar Gods zegen en Zijn wil, puur geloof, groeien in werk van de Geest, leven om te ontvangen en om uit te delen, zoals de eerste gemeente zeg maar.
  Maar hoe in de praktijk? Ik ben er nog niet uit. Ik merk dat ik mede gelovigen nodig heb die er hetzelfde instaan. Doordat we elkaar niet treffen, is het lastig die te ontmoeten.
  Ben ook nieuwsgierig hoe Zijn gemeente eruit zal zien de komende jaren. Ik hoop dat kerkmuren gaan vallen, dat we elkaar zullen vinden in de overeenkomsten en dat verschillen zullen wegvallen.
  Ben benieuwd naar meer reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *