Christelijk leven

Wat hou ik van uw huis – Psalm 84

psalmen 84 wat hou ik van uw huis psalmen voor nu

Aan het einde van onze avondmaaltijd lazen we vandaag Psalm 84. In de kerk waar ik heen ga zingen we dat lied regelmatig in de versie van Psalmen voor Nu of Opwekking 715. Mijn gedachten over dat lied.

Gouwe ouwe

Psalm 84 is in de psalmversie een gouwe ouwe. Het lied wordt ongelooflijk vaak gezongen in kerkdiensten, trouwdiensten en begrafenissen. Veel mensen ervaren er kracht en troost uit aan het einde van hun leven.

Het is geschreven voor de koorleider, hebben de bijbelvertalers erboven gezet. Het lied werd dus gezongen in de tempel. En dat proef je ook uit het hele lied. Als je de rauwe tekst uit de Bijbel neemt dan voel je je ook in de tempel staan. Psalm 84 lijkt een pelgrimslied te zijn, maar tegelijk lijkt het een lied te zijn dat door de mensen in de tempel gezongen werd. Terwijl ze kijken naar de stoet mensen de op de tempel af kwamen lopen. Door dorre streken, tussen sterke forten door (van kracht tot kracht) naar de binnenhoven van de tempel. Want, waar kun je nu beter zijn? Toch zeker daar waar zelfs de mussen zich veilig voelen?

Wat hou ik van uw huis

Bij Psalmen voor Nu en Opwekking heet Psalm 84 ‘Wat hou ik van uw huis’. Het valt mij in de gewone berijmde versie nooit zo op dat het lied over de tempel gaat. In deze nieuwere versies ben ik mij daar meer bewust van. En dat zorgt er gelijk voor dat ik het een lastig lied ben gaan vinden.

De melodie van het lied vind ik mooi passen bij de woorden en de bedoeling van de psalm. Het is wat aarzelend, wat mediterend, wat stilvallend waarna het volume weer toeneemt. Er zit een hunkering in. En wat opvalt aan de melodie van Psalm 84 is dat er geen einde aankomt. Als pelgrim zijn we op weg en moeten we steeds weer stappen zetten om dicht bij God te blijven.

Is Psalm 84 een bruikbaar lied

De melodie van ‘Wat hou ik van uw huis’ is breekbaar en mooi. Maar mijn ervaring is dat het ook goed te zingen is in een kerkdienst. Nu zitten er geen honderden zangers in de samenkomsten waar ik kom, maar wel genoeg om chaos te krijgen bij liederen die niet geschikt zijn. Met een duidelijke, verstillende begeleiding kan je dit lied goed zingen in een grote groep. Gitaar, piano, das genoeg. Maar misschien komt het niet goed uit de verf als je het lied probeert te zingen in een ruimte met veel akoestiek en als mensen niet gewend zijn te zingen met piano of een ander ‘wegstervend’ muziekinstrument.

Wil ik het zingen?

Eigenlijk wil ik het lied ‘Wat hou ik van uw huis’ liever niet zingen. De reden is dat het vaak gezongen wordt aan het begin van een kerkdienst. En die plek communiceert dat het in het lied gaat over de kerk. Veel mensen zullen in hun hoofd zingen ‘wat hou ik van de kerk’. En ik denk dat dat niet recht doet aan het lied maar zeker niet aan de tijd waarin wij leven. Lees ook mijn blog over ‘de kerk is niet het huis van God‘.

Ik denk dat dit zo’n lied is dat prima was in de tijd waarin het geschreven is. Maar dat wij het nu niet meer moeten zingen. Niet met deze woorden. Niet aan het begin van een kerkdienst.

Tegelijk vind ik de melodie wel mooi. Dus misschien kan iemand het eerste vers herschrijven zodat het een eigentijds lied wordt. In het nieuwe testament krijgt het lichaam van de gelovige de rol van de tempel. Daar moet iets mee gedaan kunnen worden lijkt mij.

Ken je de muziek van Psalmen voor nu nog niet? Je kan het hier(aff.) kopen.

Lees ook het blog over hernieuwde muziek in de gemeente.

Vertel het een ander!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *