We hebben elkaar in de kerk niet uitgekozen

eenheid in de kerk

In de kerk hebben we het maar moeilijk. We moeten het met elkaar zien uit te houden. We hebben elkaar in de kerk niet uitgekozen immers. Vandaag kwam ik een afgeleide van dat zinnetje tegen in het ND in de samenvatting van de inaugurele rede van Ds. Schaeffer. En ineens bedenk ik dat Alain Verweij gelijk heeft. Van hem zag ik gisteren de uitspraak: doe lekker je ding. Jij in jouw klein hoekje en ik in ’t mijn. Waarom is eenheid in de kerk zo belangrijk?

Toch dapper van Alain dat hij dit gewoon durft te zeggen. Want ik denk dat heel veel mensen dit stiekem denken. Ga een eind fietsen met je kerkelijke eenheid. Waarom moeten we zo streven naar eenheid terwijl de praktijk laat zien dat we op veel gebieden niet hetzelfde denken? Waarom moeten we het onszelf zo moeilijk maken? Lees het blog over de millennials over de fusie tussen ngk/gkv

Zomaar bij elkaar gezet

Vroeger kwam het zinnetje ‘we hebben elkaar niet uitgekozen’ vaak naar voren tijdens discussies en gesprekken die we organiseerden als jongeren. ‘God heeft ons bij elkaar gebracht’ is ook zo’n zinnetje. Of ‘onze lieve Heer heeft vreemde kostgangers’ zou ook in het rijtje kunnen.
Het werd als een geweldige, bijna goddelijke, uitdaging gebracht: we moeten er met elkaar zien uit te komen, want God heeft ons bij elkaar gezet. En dat is nooit zonder reden.

Is dat wel zo? Omarmen we niet gewoon een bedenksel? Willen we graag dat dit een idee van God is omdat het dan voor ons gemakkelijker is het te begrijpen?

Het leven in de kerk is lastig

Het leven in de kerk is lastig omdat er zoveel verschillen zijn. Lastig om iedereen te vriend te houden. En het is onmogelijk om praktische zaken zo te organiseren dat het merendeel tevreden is. En toch blijven we het proberen.
Alleen omdat we het uitgangspunt hebben omarmd dat God ons bij elkaar heeft gezet.
Het past bij wat we als gereformeerden belijden: het leven is een voortdurend sterven. We verwachten niet eens dat het lekker soepel loopt. Het leven met verschillen wordt verheerlijkt in mijn ogen. Volgens mij kunnen we dat goed zien in de fusie tussen GKV en NGK: er zijn verschillen en toch komen we bij elkaar. Eenheid in de kerk is de norm, anders blijft gescheiden wat God in eerste instantie bij elkaar had gebracht. Ik denk alleen dat Jezus niet onze hele kerkgeschiedenis voor ogen had toen hij bad ‘Vader, maak ze één zoals wij één zijn’.

Liefdevol omarmen of afscheid nemen

We zijn erop geconditioneerd dat een vertrek uit de kerk een breuk is. Iets slechts. Omdat we vinden dat God ons bij elkaar heeft gebracht. We hebben elkaar namelijk niet uitgekozen, dus het kan niet zo gaan als jij wilt.
Als je dat frame er om heen los laat, dan kan je in alle vrijheid op zoek naar een plek waar je kan floreren. Waar je kan groeien op een manier die bij jou past. Ik denk dat we vol van Gods liefde kunnen omgaan met verschillen.

Het is alleen zo lastig dat het ene verschil altijd meer voorrang heeft op het andere verschil. Maar vol van de Geest kunnen we ook liefdevol afscheid nemen. Elkaar los laten zonder dat een van beiden het gevoel heeft dat hij iets verkeerd gedaan heeft.

Ken je het verschijnsel dat die plant van jou het maar niet goed doet? Hij groeit amper, hij bloeit nooit. Tot je terugkomt van vakantie. Iemand anders heeft voor de plant gezorgd. Jij was er niet om de groei tegen te zitten. De plant is gegroeid en hij bloeit.

Eenheid in de kerk ontstaat als we onszelf kunnen zijn

We hebben elkaar in de kerk niet uitgekozen. Als we dat echt vinden met elkaar, waarom houden we elkaar dan zo vast? Het gaat niet om de kerk van alle tijden tenslotte, het gaat om God die van jou houdt, die jou persoonlijk een opdracht geeft om te werken in zijn koninkrijk. Blijven zitten in een kerk waar je niet tot bloei komt is hetzelfde als je talenten begraven onder de deurmat. Lees dit blog over ‘wachten tot de preek voorbij is’.

Had je mijn blog over het boek van Alain Verheij al gelezen

Vertel het een ander!
About the author
Vader, echtgenoot, christen, blogger, leerlingbegeleider, freelance tekstschrijver en jongerencoach. Blogs over passend onderwijs en hoogbegaafdheid kun je vinden op www.chielvoerman.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *