in de kerk

We hebben elkaar in de kerk niet uitgekozen

In de kerk hebben we het maar moeilijk. We moeten het met elkaar zien uit te houden. We hebben elkaar in de kerk niet uitgekozen immers. Vandaag kwam ik een afgeleide van dat zinnetje tegen in het ND in de samenvatting van de inaugurele rede van Ds. Schaeffer. En ineens bedenk ik dat Alain Verweij gelijk heeft. Van hem zag ik gisteren de uitspraak: doe lekker je ding. Jij in jouw klein hoekje en ik in ’t mijn.

Toch dapper van Alain dat hij dit gewoon durft te zeggen. Want ik denk dat heel veel mensen dit stiekem denken. Ga een eind fietsen met je kerkelijke eenheid. Waarom moeten we zo streven naar eenheid terwijl de praktijk laat zien dat we op veel gebieden niet hetzelfde denken? Waarom moeten we het onszelf zo moeilijk maken? Lees het blog over de millennials over de fusie tussen ngk/gkv

Zomaar bij elkaar gezet

Vroeger kwam het zinnetje ‘we hebben elkaar niet uitgekozen’ vaak naar voren tijdens discussies en gesprekken die we organiseerden als jongeren. ‘God heeft ons bij elkaar gebracht’ is ook zo’n zinnetje. Of ‘onze lieve Heer heeft vreemde kostgangers’ zou ook in het rijtje kunnen.
Het werd als een geweldige, bijna goddelijke, uitdaging gebracht: we moeten er met elkaar zien uit te komen, want God heeft ons bij elkaar gezet. En dat is nooit zonder reden.

Dat gebeurt vaak denk ik. Denken dat het Gods plan wel moet zijn… omdat we het zelf niet begrijpen.

Het leven in de kerk is lastig omdat er zoveel verschillen zijn. Lastig om iedereen te vriend te houden en praktische zaken zo te organiseren dat het merendeel tevreden is. Maar toch blijven we het proberen. Omdat we het uitgangspunt hebben omarmd dat God ons bij elkaar heeft gezet. En sommigen geloven er heilig in dat je moet blijven in de kerk waar God je geplaatst heeft. Waarschijnlijk op grond van ‘blijf gij bij wat u geleerd is’.
Het past bij wat we als gereformeerden belijden: het leven is een voortdurend sterven. We verwachten niet eens dat het lekker soepel loopt. Het leven met verschillen wordt verheerlijkt in mijn ogen. Zeer zichtbaar nu tijdens de fusie tussen GKV en NGK: er zijn verschillen en toch komen we bij elkaar. Want we hebben gescheiden wat God bij elkaar had gebracht.

Liefdevol omarmen of afscheid nemen

We zijn erop geconditioneerd dat een vertrek uit de kerk een breuk is. Iets slechts. Omdat we vinden dat God ons bij elkaar heeft gebracht. We hebben elkaar namelijk niet uitgekozen, dus het kan niet zo gaan als jij wilt.
Als je dat slechte frame er om heen los laat, dan kan je in alle vrijheid op zoek naar een plek waar je kan floreren. Waar je kan groeien op een manier die bij jou past. Ik denk dat we vol van Gods liefde kunnen omgaan met verschillen. Alleen is het zo lastig dat het ene verschil altijd meer voorrang heeft op het andere verschil. Maar vol van de Geest kunnen we ook liefdevol afscheid nemen. Elkaar los laten zonder dat een van beiden het gevoel heeft dat hij iets verkeerd gedaan heeft.

Ken je het verschijnsel dat die plant van jou het maar niet goed doet? Hij groeit amper, hij bloeit nooit. Tot je terugkomt van vakantie. Iemand anders heeft voor de plant gezorgd. Jij was er niet om de groei tegen te zitten. De plant is gegroeid en hij bloeit.

We hebben elkaar in de kerk niet uitgekozen. Als we dat echt vinden met elkaar, waarom houden we elkaar dan zo vast? Het gaat niet om de kerk van alle tijden tenslotte, het gaat om God die van jou houdt, die jou persoonlijk een opdracht geeft om te werken in zijn koninkrijk. Blijven zitten in een kerk waar je niet tot bloei komt is hetzelfde als je talenten begraven onder de deurmat. Lees dit blog over ‘wachten tot de preek voorbij is’.

Had je mijn blog over het boek van Alain Verheij al gelezen

Vertel het een ander!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Releated

millennials over fusie tussen NGK en GKv

Millennials over fusie tussen NGK en GKV?

Magazine Onderweg heeft onderzocht hoe millennials, dus de jong volwassen tussen 20 en 35 jaar oud, kijken naar de fusie tussen NGK en GKv. De conclusie is dat de meesten er wel achter kunnen staan. Zo kwam het ook in het ND en RD naar voren. Ik vind de opmerkingen van de minderheid in dit […]

Vertel het een ander!
hoogbegaafden in de kerk, kerk zit geloven soms in de weg

De kerk zit geloven soms in de weg

Dit is een bewerking van mijn gedachtenspinsels rond ‘de kerk zit geloven in de weg’. Dat blog verscheen onder die titel eerst op www.chielvoerman.nl. Iedereen die mij een beetje kent en mijn blogs regelmatig leest, weet hoe het bij mij werkt: Een beetje scherp en nooit helemaal afgedacht. Constructieve reacties zijn welkom. Mensen die er […]

Vertel het een ander!