Christelijk leven

Wat wil God met mijn leven?

wat wil God met mijn leven Gods plan met mijn leven

Ben jij die mensen ook wel eens zat die maar zeggen:”God wijst de weg” en “laat het los” en nog erger: “God zal met de beproeving ook de kracht geven”. Brave goed bedoelde antwoorden, maar zo fout. Allemaal gelukkig levende mensen terwijl jij je maar steeds afvraagt: wat wil God met mijn leven eigenlijk? En misschien zelfs: waar leef ik eigenlijk voor, wat heeft voor zin? Wat is Gods plan met mijn leven?

God wijst de weg: zo krom

Want wie bepaalt nu eigenlijk wat Gods weg is? Soms denk je helemaal op de goede weg te zijn en komen de kansen op bijzondere manieren naar je toe. Zo bijzonder dat je denkt: dit moet wel de weg van God zijn, want wie verzint dit anders? Maar wie bepaalt of iets Gods weg is? Misschien zeggen we het wel verkeerd en houden we ons zelf een beetje voor gek. Of eigenlijk: we maken het ons moeilijker dan nodig is.

Want ik ken iemand die zich zelf de Weg noemt: ik ben de weg, de waarheid en het leven. Joh 14:6. De weg, dat is Jezus, daar moeten we achteraan. En dan kan die weg overal langs lopen. Als ik mij afvraag: wat wil God met mijn leven dan zoek ik vaak eigenlijk een lekker gemakkelijk weggetje. Zo één waar je ook met je ogen dicht wel langs durft te lopen. Volledig rolstoeltoegankelijk. Maar helaas, zo gaat het niet denk ik.

God heeft een plan met mijn leven en ik geloof dat Gods weg met mij heel fout kan voelen maar toch de goede kan zijn. Want God kijkt naar het totaalplaatje. Gods weg met jouw leven is niet per se alleen goed voor jou of mij. Doordat jij Gods weg gaat komt een ander jou tegen op die weg. Voor die ander kan het heel goed zijn dat jij daar op dat moment was ook al zie je er zelf het nut niet zo van in. Zie mijn blog over ‘de juiste man op de juiste plaats‘.

Gods leiding beangstigend en zeker

Gods leiding kan beangstigend zijn. Merk jij bij jezelf ook wel eens dat je er eigenlijk tegen op ziet om Gods plan te ontdekken voor jouw leven? Want als je dat plan gevonden hebt dan zit je er aan vast. Het is zo definitief. En de vraag wat wil God met mijn leven verbinden we ook zo snel aan een beroep of een studie. En dat is ook zo spannend, want stel je voor dat je verkeerd kiest.

De weg van God zoeken, Gods leiding zoeken, kan ook een manier zijn om je eigen angsten te bezweren. Zoeken naar zekerheid. Zoeken naar mogelijkheden om de verantwoordelijkheid buiten jezelf te leggen. Waarom die drang naar zekerheid? “Ken Hem in al uw wegen, dan zal Hij je paden recht maken”. Dat betekent dat je alles wat je doet met God zou moeten bespreken. Zolang je op de Weg loopt kan er weinig mis gaan. Kijk naar de vogels,….

God is er bij

Als gezin volgen we momenteel ‘route 2‘ in de Bijbel in Gewone taal. We zijn aangekomen bij stap 16 het verhaal van de jonge man Jacob die bij Laban aan de slag is om zijn vrouw te verdienen. Laban die zich herkent in de bedrieger Jacob: ik kan zien dat je familie van mij bent. (29:14). Laban doet vriendelijk tegen Jacob maar bedriegt hem een aantal keer. Ook de zonen van Laban kunnen niet tegen het geluk van Jacob en gaan vervelend tegen hem doen. En dan staat er dit:

Jacob merkte ook dat Laban niet meer zo vriendelijk tegen hem was als vroeger. Toen zei de Heer tegen Jacob: “Ga nu terug naar je familie in het land waar je geboren bent. Ik zal bij je zijn”. (Gen 31:2)

Wat mij hier zo opvalt is dat Jacob zijn leven leeft en dat God er niet zo’n vreselijk grote rol in lijkt te spelen. Aan de omstandigheden merkt Jacob dat de nabijheid van Laban niet meer de goede plek is voor hem. En dan wijst God hem de weg. Jacob ziet omstandigheden en God heeft daar een antwoord op. Later in de tekst blijkt dat Jacob al eerder een droom heeft gehad waarin God hem vertelde dat hij terug moest gaan naar het land waar hij geboren was.

Wat wil God met mijn leven

Ik heb veel getwijfeld en gezocht. En ook wel genoeg meegemaakt vind ik zelf. En ik vond de mensen die mij geruststelden maar gemakkelijke praters. En ik heb veel nagedacht over hoe het zou kunnen werken toen ik werkeloos was en zeker toen ik een burn-out had.
En tegenwoordig denk ik dat we net als het volk Israël onderweg zijn naar het beloofde land. Het volmaakte koninkrijk, het hemels Jeruzalem. En volgens mij wijst Hij de weg aan de hand van dingen die gebeuren in het leven. Door innerlijke onrust. Door vage aanwijzingen die een ander niet altijd begrijpt. Een zin die iemand uitspreekt. Een gebeurtenis. Een duwtje in de goede richting.

En God kan altijd iets met jou, ook al zit je in een put zoals Jozef. Of in een brandende oven zoals Daniel.

Als het ons om God draait dan kan God iets met jou. En dan zit jij dus in je roeping en op de weg die God je wijst. Zo belangrijk dat wij ons bewust zijn van waar we naar toe op weg zijn.

Denk na over Gods plan met mijn leven

  1. Ben jij er je bewust van dat je leeft in Gods koninkrijk of vergeet je God wel eens?
  2. Hoe ben jij op zoek naar Gods plan met jouw leven? Naar jouw plek op deze aarde?
  3. Wat heb jij te bieden aan talenten en vaardigheden en persoonlijkheid: wat kan jij inzetten op jouw plekkie?
  4. vraag het eens aan een ander: wat wil God met mijn leven?

En ja, natuurlijk is het leuk als je de antwoorden hieronder durft te schrijven. Of stuur anders eens een mail.

Lees ook ‘Gebruikt God mensen of zet Hij ze in?

Vertel het een ander!
One thought on “Wat wil God met mijn leven?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *