Home » Zie onze God

Zie onze God

zie onze God en Jezus overwinnaar

Vandaag is het zondag 15 maart 2020. Deze dag zal de boeken in gaan als de eerste dag buiten oorlogstijd dat de kerkdeuren dichtbleven. De kerkdiensten zijn afgelast vanwege een virus. De snelle kerken hebben al online diensten georganiseerd, de anderen zetten alle zeilen bij om volgende week te kunnen uitzenden. Ik had genoeg van alle negatieve berichtgeving en spookverhalen via de media en ik zocht even wat positiviteit. Toen ik Groot Nieuws Radio aanzette hoorde ik het lied ‘Zie onze God’. Dat is Opwekking 827.

Wie omvat de zeeën met zijn hand
Wie gaf vorm aan elke korrel zand
Koninkrijken beven voor zijn stem
Heel de schepping juicht tot eer van Hem

We komen in deze Coronatijd in de knoop met onze illusie dat we alles goed voor elkaar hebben in ons land. En hoe fijn is het dan om dit weer even te horen. God houdt de wereld nog steeds in zijn hand. Hij weet wel raad met presidenten die het gerechtvaardigd achten het coronovaccin voor eigen land op te eisen. Ik hoop overigens, dat dit nepnieuws is.

Zie onze God
Hij zit op zijn troon
Laten wij Hem eren
Zie onze Heer
Niemand is als Hij
Laten wij hem eren
Als Heer

We zeggen deze dagen vaak ‘vanwege het coronavirus’. Onze angst om ziek te worden is sterk genoeg om ons te laten luisteren naar de aanwijzingen van bewindvoerders. Maar hoe vaak is ons geloof in het leven sterk genoeg om besluiten te nemen ‘in Jezus naam’? Hiermee kijk ik ook naar mijzelf uiteraard.
Ik betrap mij erop dat ik ook graag op de hoogte blijf deze dagen. En als ik niet uitkijk wordt mijn humeur bepaald door dat wat de NOS weet te melden: 2000 nieuwe besmettingen in één dag in Spanje.

Maakbaar

God heeft de wereld gemaakt en Hij houdt de wereld in zijn hand. We zouden het bijna vergeten. We leven hier omdat God van ons houdt en omdat Hij geduld met ons heeft. Als mensheid zijn wij zelf schuldig aan de komst van het kwaad in de wereld. Dit staat in het lied ‘zie onze God’:

Wie vertelde Hem wat wijsheid is
Wie weerlegt Hem die de waarheid is
Wie verbetert Hem die alles weet
Wie doorgrondt de daden die Hij deed

Nou, wij dus niet. Dat is in ieder geval zeker. We hebben nog steeds maar een heel klein beetje door van hoe groot God is en hoe zijn bedoelingen zijn. Komt Corona als straf van God? Is er nog toiletpapier? Dat zijn de vragen die we ons stellen.

Zekerheid

Op deze nationale coronazondag klonk om 13.00 uur op heel veel verschillende plekken en op sociale media het lied ‘Jezus overwinnaar’ van Eline Bakker, Reyer van Dongelen en Kees Kraaijenoord. Een prachtig lied dat ons doet zingen van de zekerheid van Jezus overwinning. We hebben het even nodig in deze tijd van onzekerheid om terug te vallen op de enige zekerheid die we hebben. En dat is Jezus.

Hoe zeker zijn we van Gods bescherming? Daar komt het deze dagen wel een beetje op neer eigenlijk. Durven we erop te vertrouwen dat God ons zal beschermen als we ons blijven inzetten voor de kwetsbaren in de maatschappij? Durven we in Jezus naam de straat op te gaan in plaats van ‘vanwege Corona’ thuis te blijven?

Jurjen van de Brink zei het vanmorgen tijdens de live kerkdienst van Beam in deze trant: was het allemaal echt, al die keren dat je in de kerk zat? Geloofde je echt wat je toen zei en zong? Nu komt het erop aan ineens, lijkt het.

Ongeëvenaarde kracht ligt in uw naam staat in het lied Jezus overwinnaar. Hoever gaat die kracht. Hoever gaat mijn en jouw geloof in die kracht?

Laten wij Hem eren als Heer, das altijd een goed idee. En het zou altijd ons uitgangspunt moeten zijn. Handen wassen en God prijzen, dat moeten we erin houden. Prachtig lied, Opwekking 827.

Lees de andere blogs over liederen.

Vertel het een ander!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *